ismirART

ismir-art

Prof akad.slikar i dizajner ISMIR PECI

 

Ismir Peci, akademski slikar je rođen u Sarajevu 16.08.1985. godine. Srednju školu,,Primijenjenih Umjetnosti“ je završio u Sarajevu 2004.god., a Akademiju Likovnih Umjetnosti 2009.godine.

Slikarstvom se bavi od ranih godina svog života, a talenat je naslijedio od svog oca koji je bio slikar. Talenat je vremenom usavršio učestvovanjem na mnogim edukacionim projektima i izložbama, a do sada je imao i više zajedničkih izložbi u BiH i sire.

Njegovo stvaralaštvo se odnosi na sve vidove likovnog govora: pored slikarstva tu je vajarstvo, kaligrafija, te grafički dizajn... Rad ovog umjetnika karakterizira realizam sa blagim primjesama ekspresionizma i savremene apstrakcije. Motivi su raznovrsni: Od portreta, pejzaža, mrtve prirode,motiva rodnog grada Sarajeva (kao simbol težnje ka vječnosti i nezaboravu), do raznih doživljaja iz svakodnevnog života. Detalj je osnovni konstituent njegovog likovnog svijeta. Njegova djela rađena su akvarel tehnikom, u olovci, na platnu, pastelu, te gipsu i kamenu...

Međutim,grafički dizajn zauzima posebno mjesto u njegovom stvaralačkom opusu kao što je AUTO DIZAJN OPEL AMERU 2020 i mnoga druga ucesca, zatim dizajn web-stranica, reklama, enetrijera,exterijera kao  i mnogi drugih grafičkih rješenja...Pored mnogobrojnih slika, njegovo stvaralaštvo obiluje skulpturama,kaligrafijom i na taj način, on oblikuje stvarnost u jednu drugu dimenziju prostora i vremena,onako kako je on vidi i doživljava. U okruženju koje nam želi prikazati vlada savršen sklad, što odražava harmonično stanje njegovog duha i ljudsku toplinu u nama samima.Vrlo značajno mjesto u njegovom stvaralaštvu zauzima grad Sarajevo sa svim svojim vrijednostima. Inspiraciju za svoj rad pronalazi u jednostavnim motivima grada s kojima se svakodnevno susrećemo. Vrlo inspirativno raspoloženje, kao ipozitivnu atmosferu on nastoji predstaviti na platnu.

 Mnogobrojne slike dijelova grada svjedoče o kulturi i arhitekuri jednog perioda, one čuvaju ono što je najvrijednije i na neki način produbljuju ovaj trenutak kako ne bi pao u zaborav.U njegovim djelima se osjećaju raznovrsnost forme i sadržaja, te možemo osjetiti optimizam vrhunskog stvaralaštva, jedinstva boje i detalja. Sve njegove slike su bogate detaljima, koji su vrlo skladno izrađeni i prezentirani.Zastupljene su blage nijanse boja, a topli tonovi odražavaju vedro raspoloženje.Ispreplitanje toplih i hladnih tonova budi radost i optimistično raspoloženje.Slobodnim potezima kista on predstavlja sve detalje koji se na ovim građevinama posebno ističu i slikovito izražava jedan trenutak, onaj koji nikad više nemožemo vratiti.

Umjetnik,jedino stavljajući se u položaj običnog posmatrača može realno definirati spoznaju i smisao prikazanog. Na taj način on kreira novo saznanje, novu realnost, novi život i doživljaj svijesti. Svoj stvaralački interes ne bazira samo na prirodi, on se koncentriše na čovjeka stavljajući ga u centar. On slika značajne teme čovjekovog življenja, pa na taj način te male pripovjetke dobijaju vedrije nijanse toplih boja. Na ovaj način, on izoštrava viđeno što oblikuje u svojoj svijesti i predočava na papir.Vedre boje i precizno urađeni detalji, od najsitnijih ornamenata i minijaturnih skulptura do onih većih, izražavaju unutrašnje stanje zadovoljstva.Kako bi predočio svoje težnje, oslobodo je liniju od njene prvobitne definitivnosti,u svoje zadane ciljeve kako bi sto dinamičnije predstavio jedan trenutak čovjekovog života, samo jedan trenutak koji govori jako puno. Svaki posmatrač može pronaći i ponovno oživjeti životnu situaciju svog sopstvenog stanja.Pejzaže slika na platnu, u njihovom čistom vidu, dopuštajući misli da se razvija i u nešto apstraktnije forme predstavljajući slike sopstvene svijesti s dozom ispovjednog i intimnog u umjetnosti.Njegova djela pokazuju visok nivo produhovljenosti i dubine shvatanja stvaraoca...  

 

BIOGRAFIJA ISMIR PECI

Umjetnicke slike ismirART-Studio-

title

Click to add text, images, and other content